Laten we 2019 eens beginnen met iets bijzonders. Als Netwerkgroep oud-bewoners zijn we al geruime tijd bezig om archieven van het Jeugddorp die in de vergetelheid zijn geraakt op te sporen en toegankelijk te maken voor bewoners en oud-bewoners van het Jeugddorp. Dat vraagt tijd en doorzettingsvermogen. Al een hele tijd vingen wij geruchten op dat een deel van een oud archief van het Jeugddorp zich zou bevinden op de zolderkamers van het voormalige jongenspaviljoen, thans hoofdkantoor van zorgverlener Intermezzo of moeten we zeggen Pluryn? Het is voor gewone stervelingen haast niet bij te houden, zo snel gaan die veranderingen.
Maar los daarvan, we kregen uiteindelijk toestemming om eens een kijkje te nemen in dit voor John Oldenburg en mij zo bekende gebouw! Deuren die al jaren niet geopend waren, werden ontsloten of zoals een van de personeelsleden opmerkte: ‘Ik werk hier al tien jaar, maar ik wist niet dat dit hier lag’. Het resultaat was dan ook verbluffend en John en ik waren met stomheid geslagen. Gelukkig heeft iemand ooit het besef gehad dat dit materiaal waardevol was en niet vernietigd moest worden. Daar zijn wij als oud-bewoners deze persoon of personen dankbaar voor. Wie het ook mogen zijn.
We zouden hier hele theorieën op kunnen loslaten, maar dat lijkt ons niet zinvol. Zo af en toe publiceren we iets en laten u meegenieten van de bijzondere voorwerpen en verhalen die we hebben aangetroffen. We laten de foto’s die we hebben gemaakt, voorzien van een kleine toelichting of vraag, voor zich zelf spreken. Neem bijvoorbeeld dit schilderij. Het stond in een afgesloten kast, het ligt er waarschijnlijk al jaren te popelen, totdat de deur van de kast opengaat. We zijn geen kunstkenners en of het een waardevol schilderij is, weten we dan ook niet. Maar dat doet er niet toe. Het schilderij is gesigneerd door J. De Graaf.
Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar als wij als oud-bewoners dit zien dan vragen we ons af: Wie is die J. de Graaf? Het moet een kunstschilder zijn, maar waarom is het nou weggestopt in een kast? Is het ooit cadeau gedaan aan iemand? Vond diegene het niet mooi genoeg? Wij vinden het niet lelijk. Kortom, het verhaal erachter interesseert ons, maar wie weet ligt de oplossing gewoon voor de hand. In elk geval is de maker redelijk snel opgespoord.
Na wat speurwerk komen we er achter dat het schilderij is gemaakt door Jochem de Graaf, een bekende kunstschilder uit Amersfoort. Het is geen schilderij wat je voor tien euro koopt. Je betaalt er minimaal tussen de 500 en 750 euro voor. Die vraag is dus beantwoord. Alleen de andere vragen blijven voorlopig onbeantwoord. Misschien is er iemand die ons verder kan helpen?
Wie is Jochem de Graaf? Schilder Jochem de Graaf werd in 1954 geboren en woont inmiddels in Amersfoort (omgeving), waar hij tevens werkt. De autodidacte Jochem de Graaf heeft één grote passie: “Schilderen”. Zoals iedere schilder heeft ook Jochem de Graaf een inspiratiebron, namelijk de mens! Jochem de Graaf zet de mens enigszins abstract neer op zijn doeken. De manier van werken gecombineerd met het materiaalgebruik geven de schilderijen van Jochem de Graaf een speciale dimensie. Het reliëf geeft een enorme dieptewerking! Door middel van lichtinval en schaduwwerking wordt dit nog eens benadrukt. Jochem de Graaf schildert ook graag bloemen. Met name rozen, zonnebloemen en tulpen. Jochem de Graaf schildert vooral met volle, warme kleuren. Regelmatig vormt ook een landschap een aanleiding voor nieuwe ideeën. Daarnaast wil Jochem de Graaf ook nog wel eens een abstract schilderij uitwerken. (Bron: https://www.jochem-de-graaf.nl/)
Een vraag die ons bezighoudt. Wie van de huidige bewoners en of oud-bewoners van het Jeugddorp weet iets te vertellen over dit schilderij. We houden ons aanbevolen.
John Oldenburg en Jaap Krediet
P.S. Bent u geïnteresseerd in het werk van Jochem de Graaf. Bezoek dan eens de website www.schilderijenshop.com/jochem-de-graaf
M. zegt
Er liggen veel voorwerpen, (oude) document op ‘zolder’ in het hoofdgebouw van Intermetzo.
Altijd goed bewaard gebleven en leuk om zo af en toe te bekijken.
Het zou goed staan in bijvoorbeeld een kleine museum over Jeugddorp De Glind.
(Valkenheide in Maarsbergen heeft dat ook, erg leuk en waardevol.)