Ondanks het feit dat ik afgelopen herfst geen bloembollen heb geplant, bloeien er meer narcissen in onze tuin dan ooit!
De Glind heb ik jaren laten rusten. Diep moet ik graven om de gevoelens uit die tijd te kunnen herbeleven. Het eerste waar ik aan denk zijn de verhalen van meester Huisman uit de Bijbelse geschiedenis.
Het blijft opmerkelijk dat er bij ‘Jeugddorp de Rudolphstichting’ een apartheidsregime heerste tussen pleegkinderen en kinderen geboren op De Glind. Met als meest opmerkelijke en misschien noodzakelijke keuze het ontstaan van een aparte Besselaarschool voor ‘eigen’ kinderen en de Donnerschool voor de pleegkinderen en de kinderen in de gezinsvervangende tehuizen. Ook op De Glind was er geen gelijkheid, maar zelf heb ik wel het gevoel gehad dat ieder (en ook ik) er mocht zijn. Dat is voor mij een positieve basis.
Als activiteit heb ik de natuur- en plantenclub van meester Van de Brink erg boeiend gevonden. Bijzonder was de excursie in zijn snelle auto naar Flevoland achter Nijkerk op zoek naar vreemde vogels.
Spelletjes op 30 april en de ‘Glindsprint’ vond ik leuk. Wekelijks denk ik bij het sprinten voor Atletico 73 op de atletiekbaan in Gendringen aan mijn eerste sprint. Op de korte afstand heb ik soms nog zo’n ‘winning mood’ als bij mijn eerste Glindsprint.
Ook een speciale en niet ongevaarlijke happening was het met buskruit of karbiet in een melkbus wegschieten van het deksel van de melkbus samen met Kees van de Heuvel van de Ringlaan richting de Boshuisweg.
Dat mijn belevingswereld soms nogal wat naïef was tekent het volgende verhaal: Ik was 17 en actief betrokken in de na fase van de gereformeerde jeugdvereniging ‘Sola Fide’ (alleen door het geloof). Tijdens een discussie avond vertelde Fokko Witteveen dat het heel normaal is dat jongeren een condoom ‘op zak’ hebben, voorkomen is beter en je weet maar nooit….
Ik was geschokt, voor mij was er toen nog zo’n afstand tussen jongens en meisjes dat ik me er weinig bij kon voorstellen. Het was nog maar een paar jaar daarvoor dat ik me bewust werd dat de voorlichting die mijn vader me gegeven had niet juist was. Mijn vader had namelijk gezegd, rondom de voortplanting bij koeien en zeugen, dat het bij ons mensen heel anders gaat. Zoals apostel Paulus zei: “Maar Gij geheel anders”. Binnen die verhalen vond ik ook het kerstverhaal geloofwaardig en was ik onder de indruk van het maagdelijke en spirituele ontstaan van het kindje Jezus.
Ondertussen ben ik al ruim 25 jaar werkzaam als dierenarts in Varsseveld en omgeving. Ik ben getrouwd met Esther en we hebben drie volwassen dochters. Ik ben minder religieus geworden, actief lid van D66 en geloof in zelfbeschikking in een zorgzame samenleving. Ik ben trots op mijn basis en jeugd die ik op ‘Jeugddorp de Rudolphstichting’ heb gekregen.
Het is net als de bloembollen die ik dit jaar niet geplant heb: Er zijn nieuwe bloemen gekomen, reden voor dankbaarheid.
Gert Tolkamp
7 mei 1957 – september 1975 en tot 1981 nog veel weekenden
De familie Tolkamp heeft van 1949 tot 1981 in het Boshuis op de Boshuisweg gewoond, daarna zijn de boerderij en de grond door het stichtingsbestuur verkocht, waarna de familie Tolkamp de lopende zaken heeft afgehandeld.
M.J.Koops zegt
Ik was er altijd met vakanties ,was altijd gezellig daar.
Er was altijd wel wat te doen