“Tot begin jaren negentig was de Rudolphstichting eigenaar van jeugddorp De Glind en verantwoordelijk voor de jeugdzorg die er geboden werd. Dat is nu wel even anders. Om duidelijk te maken wie waar verantwoordelijk voor is, moet ik terug naar de beginjaren. De Rudolphstichting is vanaf haar oprichting in 1927 altijd een vereniging geweest. De leden van de vereniging zijn momenteel ruim 900 diaconieën van de Protestantse Kerken in Nederland (PKN). Feitelijk is het centrale aanspreekpunt voor de diaconale leden het Protestants Dienstencentrum in Utrecht. Voorheen was dat het Algemeen Diaconaal Bureau van de gereformeerde kerken in Leusden. De vereniging heet officieel ‘Vereniging tot verzorging van kinderen; De Rudolphstichting’.Zij is nog steeds de eigenaar van het kapitaal, zeg maar de gebouwen, de grond, etc.. De vereniging heeft een toezichthoudend bestuur en de dagelijkse leiding is in mijn handen.
Sinds 2000 ben ik in dienst bij deze werkgever. Met een klein professioneel en loyaal team werken we aan het realiseren van de doelstellingen van de vereniging. Dat we maar een klein team van medewerkers hebben heeft te maken met de splitsing van taken. In 1994 werd de Stichting Bredevoort opgericht en zij nam de uitvoering van de jeugdhulpverlening op zich. Die Stichting fuseerde in 1999 met andere instanties tot de Leo Stichting Groep. De huidige naam luidt Intermetzo. Vanaf 1994 is de vereniging niet meer verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Vanaf dat jaar richtte De Rudolphstichting zich op het beheer van de grond, de gebouwen en de voorzieningen in De Glind alsmede op het ontwikkelen van vernieuwende jeugdzorg projecten in en buiten De Glind. Het mag duidelijk zijn dat de stap die toen gezet is door onder andere mijn voorganger Constant Goede en het toenmalige bestuur de redding is geweest van het jeugddorp. De diverse bezuinigingsronden en de verandering van inzichten in de samenleving, dus ook in de jeugdzorg, dwongen het toenmalige bestuur en de directie ertoe deze stap te zetten.
We zijn partners in de jeugdzorg
Ondanks het gegeven dat ik feitelijk geen zeggenschap heb over het beleid van de zorgaanbieders die gebruik maken van de faciliteiten van het jeugddorp zijn er sterke principiële banden die ons binden. In de eerste plaats is dat het dorp zelf en de faciliteiten die ter beschikking staan en in de tweede plaats is dat de gedeelde visie die we met elkaar hebben op de jeugdzorg. Dat verbindt ons. We zijn partners in de jeugdzorg. Dat vraagt ook om een andere vorm van leiderschap gebaseerd op overleg en samenwerken. Mulder en Goede waren directeuren die hier als een soort burgemeester hebben gewerkt. Beiden waren erg verbonden met het jeugddorp. Dat kon en moest toen ook omdat zorg en beheer, wonen en werken niet losgekoppeld waren van elkaar.
Initiatiefnemer van projecten die passen in het gedachtegoed van dominee Rudolph
In dit dorp draait het nog steeds om zorg voor jeugd. Onze basisfilosofie ‘steun geven aan jeugdigen die in de knel zitten’, staat nog als een paal boven water. In de afgelopen 20 jaar hebben we ons opgesteld als ondernemer. Niet als ondernemer met commerciële belangen, maar als initiatiefnemer van projecten die passen in het gedachtegoed van dominee Rudolph. We initiëren en faciliteren projecten en we hebben daarbij een stimulerende rol. We werken altijd samen met jeugdzorgorganisaties. Dat is de huidige kracht van De Rudolphstichting.
Geef een reactie